Istorijski uspeh srpskog šampiona u Buzetu

By 19 септембра, 2016 Vesti No Comments

Mladi Beograđanin Nikola Miljković još jednom je pomerio granice auto sporta Srbije. Nekada najmlađi dvostruki šampion Srbije, a sada šampion Evrope na brdskim stazama.

Poslednja trka sezone evropskog brdskog šampionata održana je u Buzetu na stazi dugačkoj 5.001 km. Nikola nije propustio šansu da napiše istoriju. Trijumfom na hrvatskoj stazi postao je najmlađi osvajač renomiranog takmičenja. Iza sebe je još jednom ostavio brojne iskusne i kvalitetne evropske automobiliste, uprkos pehovima i problemima koji su ga u stopu pratili. Zbog nesalomivog duha i vešte vožnje, Nikola je stekao i zaslužio poštovanje širom Evrope.

Pobedivši u Buzetu, u Hrvatskoj, sa tek napunjenom 21 godinom osvojio je šestu titulu u svojoj karijeri, ovog puta evropsku.

Sezona je počela u aprilu, kada je Nikola u Francuskoj došao do prve pobede, postavivši rekord u svojoj grupi. Nastavio je sa pobedama u Austriji, Španiji, Češkoj… Od početka sezone evropskog brdskog šampionata vozio je 12 trka i osvojio 12 postolja, od čega je uzeo: 8 prvih mesta, 3 druga i 1 treće. Glavni konkurenti bili su šampioni: Italije, Austrije, Češke, Slovačke,… Ovaj šampionat koncipiran je tako da su vozači podeljeni prema grupama u kojima se bore za pobedu, a u generalnom plasmanu se boduju zajedno. Nakon pretposlednje trke sezone i pobede u Sloveniji, Nikola je bio u vođstvu 7 poena u odnosu na Austrijanca Kristijana Švajgera. U Buzet je došao da osvoji titulu. Cilj je bio da pobedi u klasi, čime bi osigurao pobedu i u generalnom plasmanu.

Već na prvom treningu, voženom u subotu, Nikola je bio dominantan u odnosu na konkurente, a dominaciju je nastavio i na drugom subotnjem treningu.

Nedelja. Prva trka. Nikola izlazi na stazu samouvereno i timu donosi prvu pobedu. Po završetku vožnje kiša je zahvatila Buzet. Druga trka vožena je na mokroj stazi, Nikola je u 17:00 krenuo sigurno sa starta i uz vreme 3:02,525 stigao do pobede u svojoj klasi i do titule šampiona Evrope na brdskim stazama. Ujedno je postao i najmlađi šampion.

Rezultat koji je napravio nije zapamćen u istoriji brdskog auto sporta. Nikola je daleko od nekog ko je imao budžet za celu sezonu, već je uz pomoć porodice, prijatelja i par sponzora završio sezonu kao najmlađi brdski šampion Evrope ikada. Mitsubishi Lancerom evo 9 postavio je rekorde na prve 2 trke sezone.  Sezonu je proveo spavajući u kombiju sa ostatkom ekipe, a istim tim kombijem, sa volanom na desnoj strani, i trenirao.

nm-buzet-ehcc-2016-foto-igor-gasparevic-4

tam-nik-jov-1-of-1

Leave a Reply